Απολογισμός 2015: 6+1 διδάγματα της φετινής χρονιάς

Αν με ρωτούσε κάποιος αν θα ήθελα να ξαναζήσω το 2015 δεν θα ήξερα αν θα έπρεπε να πω ναι ή όχι. Ομολογώ πώς ήταν μια πολύ ιδιόρρυθμη χρονιά για την οποία δε βρίσκω κάποιον άλλο πιο εύστοχο προσδιορισμό για να τη χαρακτηρίσω. Ήταν «ακραία», καθόλου ήρεμη, σε προσωπικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο, με στιγμές που υπήρξαν πάρα πολύ όμορφες και καλές, αλλά και με στιγμές που ήταν αντιστοίχως και αναλόγως κακές. Για να μιλήσω και με ορολογία που έμαθα φέτος, η φετινή χρονιά ήταν γεμάτη «υπερβολές» και «ελλείψεις» χωρίς ίχνος «μεσότητας», που θα ‘λεγε και ο αγαπημένος Αριστοτέλης. Αν όμως η μεσότητα είναι αρετή, τότε η φετινή χρονιά μάλλον δεν ήταν και πολύ ενάρετη. Και για να τελειώνω με τα παλαβά τα φιλολογίστικα ας κάνω έναν γρήγορο απολογισμό, για να θυμηθώ κιόλας τα φετινά διδάγματα (πέρα από τα όσα μάθαμε, -ή δεν μάθαμε- για τις Πανελληνίες). Σκόρπιες και αυθόρμητες σκέψεις χωρίς χρονική σειρά. Έμαθα λοιπόν:

1. Δεν αξίζει να μεγαλοποιούμε τίποτα, ούτε να σπαταλάμε τη σκέψη μας αναλογιζόμενοι τη δυσκολία μιας κατάστασης, αλλά αντίθετα να επικεντρωνόμαστε στο ουσιαστικό μέρος της υπόθεσης και στην αντιμετώπισή της. Τότε είναι σίγουρο ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας και ότι θα έχουμε κάνει μια ρεαλιστική εκτίμηση που θα μας γλυτώσει από κόπο, άγχος και άσκοπη σπατάλη χρόνου

2.Καμία φάση στη ζωή μας, ιδίως αρνητική, δεν είναι παντοτινή. Όσο χάλια κι αν νιώθουμε κάποια στιγμή, η δυσφορία θα περάσει συν τω χρόνω

3.Ό,τι αξίζει είναι οι στιγμές! Να φροντίζουμε να απολαμβάνουμε όσο περισσότερο μπορούμε τις όμορφες στιγμές μας  για να τις διατηρήσουμε στη μνήμη μας ζωντανές και να τις μετατρέψουμε σε αναμνήσεις που θα μας δίνουν δύναμη και χαρά στις δύσκολες μέρες.

4.Όταν αποκτήσουμε κάτι που επιθυμούσαμε πολύ (π.χ. κατάκτηση στόχου, απόκτηση αντικειμένου, οτιδήποτε), αυτόματα το κατατάσσουμε στη λίστα των «δεδομένων πραγμάτων».

5.Όσο θυμωμένοι κι αν είμαστε, δεν πρέπει ποτέ να ξεστομίζουμε λόγια που αργότερα θα μετανιώσουμε. Δεν αξίζει για μια στιγμή πρόσκαιρου ανακουφιστικού ξεσπάσματος να προκαλέσουμε επώδυνες πληγές και μνήμες. Μία συγγνώμη δεν αναιρεί ποτέ κάτι που έχει καταγραφεί στο αρχείο του χρόνου και στην καρδιά του ανθρώπου που πληγώθηκε.

6. Όσα άτομα κι αν έχουμε γύρω μας, όσο κι αν μας αγαπούν, υπάρχουν αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε μόνοι μας χωρίς τη βοήθεια ή τη στήριξή τους. Άλλωστε ο νο 1 άνθρωπος στον οποίο οφείλουμε να βασιζόμαστε είναι ο εαυτός μας, ο 100% υπέυθυνος των επιλογών μας.

7.Τα άτομα που θα παραμείνουν στην ζωή μας θα τα αναδείξει το πέρασμα του χρόνου, γιατί είναι ζήτημα ισχύος του δεσμού που μας συνδέει μαζί τους. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μας αγάπησαν ή ότι δεν τους αγαπήσαμε, απλά είτε οι συγκυρίες δεν επέτρεψαν/δεν θα επιτρέψουν να κρατήσουμε επαφή μαζί τους, είτε για εμάς είναι περισσότερο ξεχωριστά από ότι εμείς για αυτά.

Κλείνοντας, θα ήθελα να δώσω σε όλους μια ευχή-συμβουλή: Να κρατάμε τις όμορφες στιγμές για πάντα στο μυαλό μας καθώς και τα άτομα που αγαπήσαμε είτε έχουμε επικοινωνία μαζί τους είτε όχι. Όμως και οι δυσκολίες που περάσαμε μας υπενθυμίζουν τα λάθη μας ώστε να μην τα επαναλάβουμε στο μέλλον. Να εκδηλώνουμε όσο πιο συχνά μπορούμε την αγάπη μας σε αυτούς που αγαπάμε γιατί κανένας άνθρωπος δεν είναι δεδομένος, ούτε στη ζωή μας, ούτε στη ζωή γενικότερα… Να προσέχουμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας, όχι μόνο χάριν του εαυτού μας αλλά και για χάρη των ανθρώπων που μας νοιάζονται και μας χρειάζονται. Να μην λέμε ποτέ πως είναι αργά για να πραγματοποιήσουμε κάποιο όνειρό μας αλλά να προσπαθούμε με ό,τι όπλο διαθέτουμε, με σημαντικότερο από αυτά την θέληση!

Εύχομαι μια χρονιά γεμάτη υγεία, ευτυχία, αγάπη, τύχη (αν και πιστεύω, όπως και πολλοί άλλοι, ότι την κρατάμε στα χέρια μας εμείς οι ίδιοι και οι δικοί μας χειρισμοί την ορίζουν). Να ευχηθώ επίσης μια δημιουργική χρονιά, με πείσμα, θέληση και υπομονή ενάντια σε πάσης φύσεως δυσκολίες! 💖💖💗💞💘🎆🎈🎀

images

Advertisements

Η άποψή σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s