Αποτελέσματα & Μηχανογραφικό, #Panellinies2015_PART 2

Έχει προηγηθεί το κείμενο #Panellinies2015_PART1

Σε αυτή τη χώρα δεν πλήττεις ποτέ. Από τη μια τα αποτελέσματα των πανελληνίων, οι συζητήσεις για τις βάσεις, τα μηχανογραφικά, από την άλλη το δημοψήφισμα, τα ATM, το ναι/όχι, το Eurogroup, ο Γιάνης, ο Ευκλείδης… Η τρέχουσα πολιτική κατάσταση (που όπως έντονα φημολογείται θα ενταχθεί στην SOS εξεταστέα ύλη των Πανελληνίων 2065), η οποία είναι ομολογουμένως καίριας σημασίας, έχει τοποθετήσει για τα καλά στον κάλαθο των αχρήστων το ζήτημα των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών καθώς και τις συζητήσεις για τις βάσεις των σχολών.

Όπως έγινε γνωστό, δόθηκε (ευτυχώς) παράταση μέχρι τις 17/7 σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας για όποιον δεν πρόλαβε μέχρι την προηγούμενη προθεσμία να ολοκληρώσει το μηχανογραφικό του. Και δεν είναι να αδικεί κανείς τα παιδιά. Δεν έφταναν τα δύσκολα θέματα με αποτέλεσμα τις χαμηλές βαθμολογίες, δεν φτάνει ότι υπάρχουν παιδιά που πιέζονται να πετύχουν στην πόλη διαμονής τους, δεν φτάνει ότι δεν είναι και η καταλληλότερη ηλικία ώστε να γνωρίζουν με τι πραγματικά θα ήθελαν να ασχοληθούν, είναι και το μέλλον της χώρας που δε μοιάζει ιδιαίτερα ευοίωνο…

Και είναι τόσοι οι παράμετροι που πρέπει να λάβουμε όλοι μας υπόψη: προοπτικές στην αγορά εργασίας, αρέσκεια (τι θέλω), βαθμολογία – μόρια (αλλά και τι μπορώ), περιοχή τμήματος, είναι δυνατό να συνδυαστούν όλα μαζί με επιτυχία; Αναγκαστικά κάποια παράμετρο θα θυσιάσεις. Η περιοχή σαφώς και σε περίπτωση οικονομικών δυσκολιών δεν μπορεί να θυσιαστεί και είναι απολύτως σεβαστό, η βαθμολογία είναι ένα μεγάλο αγκάθι που συχνά τίθεται απέναντι στα θέλω και δεσμευτική: αν δεν πετυχαίνεις τη σχολή που θες λόγω μορίων, ακόμα κι αν μπορείς να πας σε άλλη πόλη τι να το κάνεις; Ενώ για τις προοπτικές στην αγορά εργασίας γίνεται σωστή πλύση εγκεφάλου: («πήγαινε π.χ. οικονομικά, θα έχεις πάντα δουλειά» «Φιλόλογος; Μα είναι δυνατόν να είναι το όνειρό σου να θες να γίνεις φιλόλογος; Αδιόριστοι είναι ή με 5 ευρώ στα φροντιστήρια» «Άνεργος και φτωχός μια ζωή, έτσι θέλεις να ζήσεις;» ). Φωνές ενηλίκων που δεν έχουν σκοπό να τρομάξουν, αλλά τρομάζουν, που μοιάζουν επιτακτικές, μα δεν είναι, που ορθώνονται απειλητικές, αλλά είναι απλώς αγωνιώδεις. Και οι γονείς το ίδιο προβληματισμένοι είναι, να προστατέψουν «από λανθασμένες επιλογές» θέλουν, τις καλύτερες προθέσεις έχουν, απλά το κάνουν με τον δικό τους τρόπο, είναι η δική τους αντίδραση στις δυσκολίες των καιρών και στην ανησυχία για το μέλλον των παιδιών τους.

Πάντως, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, οι 3 παραπάνω παράγοντες σχεδόν πάντα υπονομεύουν την αρέσκεια, το θέλω, το οποίο σταδιακά υποχωρεί, γίνεται εχθρικό και αποβάλλεται σαν ιδέα η προτίμησή σου στο βωμό της αποφυγής της ανεργίας. Δε θα αναφερθώ στην αλαζονική στάση ορισμένων να επιθυμούν ένα επάγγελμα κύρους για τα παιδιά τους (τα κλασικά δικηγόρος, γιατρός, αρχιτέκτονας) γιατί τη θεωρώ υπερβολικά υπεροπτική για να είναι σημερινή αντίληψη.

Άποψή μου (και σύμφωνα με την εμπειρία μου άποψη και κυρίως νέων ανθρώπων που είναι πιο ονειροπόλοι αλλά και ανοιχτόμυαλοι): εφ’ όσον μπορείς, να κυνηγήσεις αυτό που θες, γιατί αν κάνεις κάτι που πραγματικά αγαπάς, θα προσπαθήσεις με ζήλο να το εξασκήσεις παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες. Αν πάλι δεν ξέρεις τι θες, να εξετάσεις όλες τις παραμέτρους, δες τις δεξιότητές σου, συνδυάσέ τα και αναλόγως πράξε. Ούτως ή άλλως από πολλούς ακούγεται το εξής: «δεν είναι απαραίτητο ότι θα κάνεις αυτό που θα σπουδάσεις…»

Συνοπτικά:

follow your dreams
Ακολούθησέ τα, αυτά ξέρουν το δρόμο! 😉
Advertisements

Η άποψή σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s